In Nederland kiezen steeds meer mensen voor samenwonen in plaats van trouwen. Indien u niet gehuwd bent en u geen officieel geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan wordt u gezien als ‘samenwoners’.

Voor samenwoners gelden slechts de algemene spelregels van het burgerlijk Wetboek en niet de bepalingen die van toepassing zijn voor gehuwden/geregistreerd partners. Daarnaast kunnen er handvatten zijn uit onderlinge afspraken, zoals een samenlevingsovereenkomst. Indien er in onderlinge afspraken geen onderhoudsplicht is opgenomen, dan is er vooralsnog geen onderhoudsplicht tussen samenwoners die ervoor kiezen uit elkaar te gaan. Geen partneralimentatie dus (maar wel kinderalimentatie voor de (jong)minderjarige kinderen).

Doordat in beginsel samenwoners uit elkaar kunnen zonder rechter (en dus zonder dat afspraken worden getoetst), is het des te belangrijker om u vooraf goed te laten adviseren door een deskundige. Het zomaar zelf uitvoering geven aan afspraken die u samen maakt, kan namelijk vergaande gevolgen hebben. Laat uw voornemens toetsen door ons team, zodat losse einden en onherstelbare misstappen worden voorkomen en/of onwenselijke fiscale risico’s worden vermeden. Een vrijblijvend telefoontje kan vaak al veel duidelijk maken, zonder dat u meteen tegen kosten aan loopt.

Tot slot. Ook als samenwoners met kinderen bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit wordt in beginsel niet door de overheid getoetst (zolang er geen rechter is betrokken). Zou er echter tussen de ouders discussie ontstaan en later toch een rechter moeten worden benaderd, dan kan het ontbreken van dat ouderschapsplan een obstakel zijn. Waar het ouderschapsplan vooral goed voor is, is het vastleggen van de omstandigheden die ten tijde van het uiteengaan aan de orde waren. Eigenlijk de basis voor al uw afspraken rond de kinderen. Zorg dus, dat er altijd een ouderschapsplan is en leg daarin duidelijk vast wat de afspraken en uitgangspunten voor die afspraken zijn. Geef ook aan welke omstandigheden er speelden en wat belangrijk voor uw beiden was om tot bepaalde afspraken te komen, zodat daar later nimmer toestanden over kunnen ontstaan. Het is vooral belangrijk om ook de bij het berekenen van de kinderalimentatie gehanteerde uitgangspunten op te nemen.

Voor de mogelijke inhoud van het ouderschapsplan verwijzen wij naar het onderdeel scheiden met kinderen.